Pelletsbörs

Det är ju egentligen konstigt. Det sälj ca 1,8 miljoner ton pellets i Sverige, alltså det omstätts ca 3 miljarer kronor i försäljning av pellets.

Och det konstiga är att de som handlar med pengar inte insett detta ännu och för in pellets i den ekonomiska världen av råvaruhandel. Man kan ju idag handla råvaror helt utan att någonsin hålla i själva varan. Om jag fårstått rätt kan olja, guld, ett pari kött eller vad de nu handlar om byta ägara några gånger under transporten från tillverkare till grossist. Alltså ägare som bara är ägare på pappret under en period. Man äger ett parti en period för att hoppas att priset stiger inna det är dags att sälja.

Och varför finns det inte en pelletsbörs?

Alltså en börd där tillverkare kan sälja pelletsvolymer, typ mockfjärds biobränsle kan be om bud på 100 ton pellets med leverans i September 2010. Och motsvarande kan Falu Energi och vatten lägga en förfrågan på 1000 ton pellets med leverans januari 2011.

Alltså föra in lite hederlig spekulations- och optimismekonomi i pelletsvärlden också

Annonser

Denna blogg

petteriram200
Petter Börjesson jobbar på Energiråd Sverige med energideklarationer , utredningar och liknande kopplat till energi. På de här sidorna finns några av de tankar som uppstår under dagarna.

Här är min arbetsplats
Energiråd Sverige

och våra ägare
Dalakraft
Borlänge Energi
Annonser

%d bloggare gillar detta: