tomten gör av med 70 TWh på julafton

Du har säkert sett beräkningen hur snabbt tomten måste åka för att hinna med att dela ut alla julklapparna på julafton.

Men hur mycket energi behöver han?

Jag har antagit att Tomten arbetar med mellanlager så när han kommer hit har han ett lager och plockar upp paketen som ska delas ut i Sverige.

I Sverige finns ca 1 200 000 barn som jag gissar får 2 kg julklappar var.

För att räkna ut energibehovet antar jag också att tomten har 10 timmar att dela ut klapparna, att det finns 2 barn per familj och att det är i snitt 100 m mellan varje familj.

Energin behövs när tomten ska få fart på sin släde med paket, alltså rörelseenergi, kinetisk energi. (Rörelseenergi beräknar man ut genom att ta massan gånger hastigheten i kvadrat och dela med två)

Och det är ju bra många start och stopp under julafton, jag antar också att renarna ”motorbromsar” så det går inte åt energi för att bromsa.

Det blir en lite rolig matematik för släden blir ju lite lättare för varje stopp, så för varje julklappsutdelning går det åt lit mindre energi för att få upp farten igen.

Det blir en lite rolig matematik för släden blir ju lite lättare för varje stopp, så för varje julklappsutdelning går det åt lit mindre energi för att få upp farten igen.

Medelhastigheten är på måttliga 3000 km/h och vid första starten väger släden ca 2 400 ton.

Energibehovet för att få fart på släden under julafton blir då 70 TWh. Det är lite mer än all vattenkraft i Sverige under ett helt år.

Han behöver rätt många renar också.

Om man antar att Tomten får en hel sekund på sig att få upp farten första gången så behövs ca 800 000 000 kW, och antar vi att en renarna är lite trimmade så de kan utveckla en hästkraft så behövs bara 600 000 renar för att orka med att få upp farten, från noll till 3 000 km/timme på 1 sekund.

Annonser

Denna blogg

petteriram200
Petter Börjesson jobbar på Energiråd Sverige med energideklarationer , utredningar och liknande kopplat till energi. På de här sidorna finns några av de tankar som uppstår under dagarna.

Här är min arbetsplats
Energiråd Sverige

och våra ägare
Dalakraft
Borlänge Energi
Annonser

%d bloggare gillar detta: