midsommar och termodynamikens nollte huvudsats

Vi är väl några som tänker trotsa det kalla sommarvädret och stå vid en midsommarstång och huttra.

Och det är en ganska bra bild av termodynamikens nollte huvudsats. Vi har två ”system”, en natur och en människokropp. Naturen håller en normalsommartemp på 10ºC och kroppen 37º.
När vi kliver ut är systemen olika, kroppen varm och naturen kall, och då står vi där ute och närmar oss en jämnvikt med naturen. en jämnvikt där temperaturen är lika i kroppen och naturen.

som tur är varar inte en majstångsresning för evigt så vi har tid att avbryta processen att komma till ett jämnviktsläge så vi går in och värmer oss med mat och dryck istället.

Trevlig midsommar.

Nollte huvudsatsen: Om två system förs i kontakt med varandra kommer de att utbyta energi eller materia tills de är i jämvikt.
(Denna huvudsats skapades efter de andra, men anses vara den viktigaste, och har därför fått denna något udda beteckning. Utan denna lag skulle temperaturbegreppet bli oanvändbart.)

Annonser

1 Response to “midsommar och termodynamikens nollte huvudsats”


  1. 1 Jan Malm juni 18, 2009 kl. 10:40 f m

    Vad jag tycker är intressant är varför vissa säger majstång när man reser en stång vid midsommar?


Comments are currently closed.Denna blogg

petteriram200
Petter Börjesson jobbar på Energiråd Sverige med energideklarationer , utredningar och liknande kopplat till energi. På de här sidorna finns några av de tankar som uppstår under dagarna.

Här är min arbetsplats
Energiråd Sverige

och våra ägare
Dalakraft
Borlänge Energi
Annonser

%d bloggare gillar detta: