”Energideklarationer ineffektiva”

på Riksdag & Departement skriver Ralf Hermansson och Riksrevisionens rapport om energideklarationer. http://www.rod.se/politikomraden/energi_och_miljo/Energideklarationerna-ineffektiva/

Det är rejäl kritik på hela konceptet från införande till utförande och kontroll av experterna.

Och som arbetande energiexpert och företagets kvalitetsansvarig kan jag hålla med i mycket.

Ackrediteringen kontrollerar att vi gör som vi säger att vi ska göra. Men inga större krav ställs på hur vi ska göra själva deklarationen.

Det är alltså upp till respektive expert att göra bedömningar om när en besiktning ska göras, hur den ska göras, vad som ska granskas, vilka uppgifter som tas in. Givetvis blir det mycket godtyckligt.
Det här innebär också att varje konsult lägger ner massa tid på att fundera på hur arbetet ska läggas upp, vilken information ska plockas in och på vilket sätt. Och i och med att vi är konsulter delar vi inte gärna med oss av detta arbete så varje företag får uppfinna hjulet själv.

Vi har alltså fått ett system där vi i princip kan garantera att varje ackrediterat företag gör på sitt sätt, att beroende på företag blir resultaten olika på ett och samma hus.
Jag vågar nog garantera att resultaten blir olika.

Men kritiken mot att det saknas energibesparande åtgärder ska nog nyanseras.
Vi experter har kravet att åtgärderna ska vara lönsamma. Man ska alltså spara pengar så att den energibesparande åtgärden blir lönsam.
Ska det bli lönsamt beror mycket på energipriset. Alla som använder bergvärmepumpar får mycket svårt att räkna hem de allra flesta åtgärder, det praktiska energipriset blir ju lågt.
I och med att åtgärderna ska vara lönsamma står vi ofta där med bara generella råd kvar; vid renovering bör detta åtgärdas…

Sen kan nog är urvalet hittills inte antas vara slumpmässigt, de vi har varit på än så länge är de fastighetsägare som ser om sitt hus, de fastighetsägare som följer med debatten och gör som man ska. De som har riktigt risiga hus är nog också de som är sist att följa lagen.
De hus som är gjorda till idag kan nog antas utgöra de med något bättre standard än genomsnittet.
Jag har då hunnit vara på flera som är urtråkiga för de har tänkt på allt, de har en bra energiprestanda, har isolerat det som kan isoleras, sänkt de temperaturer som kan sänkas och lämnar just inget kvar till en energiexpert som vill bidra.

Annonser

Denna blogg

petteriram200
Petter Börjesson jobbar på Energiråd Sverige med energideklarationer , utredningar och liknande kopplat till energi. På de här sidorna finns några av de tankar som uppstår under dagarna.

Här är min arbetsplats
Energiråd Sverige

och våra ägare
Dalakraft
Borlänge Energi
Annonser

%d bloggare gillar detta: